Sposoby na prowadzenie aktywnego trybu życia w dużym mieście.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz się więcej na stronie wina. Wina posiadają prócz tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym skutkiem fermentacji, lecz hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
3. Zobacz szczegóły
4. Zajrzyj tutaj
5. Sprawdź tutaj Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?